Karpe Diem

Karpe Diem

Hiphop inntar Gvarv

Karpe Diem bryter en 12 år gammel Karttradisjon når de fredag 12. august for første gang skal spille hos oss på Gvarv. Aldri tidligere har et rapband toppet festivalens line up.

Men i år var det ingen vei utenom.

Karpe Diem er for tida Norges viktigste band – og er i tillegg et av landets absolutt fremste live band – så i år er det få band vi heller ville presentert for vårt publikum enn nettopp Karpe Diem.

Eneste i Telemark
Ikke nok med det – hvis du vil se Karpe i Telemark denne sommeren – er det kun på Kartfestivalen du får se de – siden gutta spiller eksklusivt hos oss.

Fremragende liveband
Karpe Diem befestet sin posisjon som et fremragende liveband allerede i 2010. Dette året ble Karpe Diem i tillegg kåret til Årets Spellemann, som første hiphop-artist noensinne. På konsertene til Karpe Diem finner du ofte alle generasjoner, kjønn, verdensdeler og stiltyper representert, alt takket være brobyggerne Chirag og Magdi og deres vanntette rockeband Something Sally. Something Sally er selve ryggraden på scena, og imponerer med tunge, rå riff, rytmer og beats. Det at gutta har med seg fullt band isteden for kun DJ gjør det hele til en fullkommen og organisk opplevelse.

På topp av alle lister
Med sine samfunnsaktuelle singler og påkostede videoer har Karpe Diem toppet alle lister i landet. Som Karpe Diem har Magdi Ytreeide Abdelmaguid (f. 1984) og Chirag Rashmikant Patel (f.1984) , tross relativt ung alder, allerede skrevet seg inn i norsk musikkhistorie. Siden de debuterte med EP-en Glasskår i 2004, har karrierekurven vært stupbratt. Deres første album «Rett fra hjertet» (2006) inneholdt monsterhiten «Piano» og plasserte dem for alvor på det norske musikkartet.

Oppfølgeren «Fire Vegger» (2008) ble en eneste lang hitparade med låter som «Under overflaten», «Vestkantsvartinga» og «Stjerner». Med «Aldri solgt en løgn» (2010) fulgte de nok en gang opp suksessen med topplasseringer og gode kritikker.

Årets Spellemann
De har sanket priser og opparbeidet seg en trofast fanskare landet over – en skare som vokser seg større for hver singel, hvert album og hver konsert. De to har dessuten markert seg som enestående tekstforfattere. Med en treffsikker blanding av humor og alvor tar de for seg alt fra egen oppvekst til samfunnsforhold – og har blitt tydelige stemmer i den norske offentligheten. Det siste i rekka av album, «Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden», gjorde eventyrlig suksess da det kom ut i 2012. Det ble belønnet med Spellemannspris i kategorien «Årets Pop» og ble av VG kåret til årets beste album. Med en utsolgt norgesturné, opptreden på Nobelkonserten og en maktdemonstrasjon av en konsert i et fullsatt Oslo Spektrum befestet de, sammen med DJ EN (Marius Thingvald), og bandet Something Sally, for alvor sin posisjon som landets beste liveband.

Stemmen for en generasjon
«Krølla 50-lapp, yo» og andre låttitler og -strofer ble raskt klassikere, og ikke minst har Karpe Diem i dag blitt stemmen for en hel generasjon. De er også det bandet som kanskje for første gang virkelig knakk live-koden innen norsk hiphop, og som kombinerte allmenngyldig pop med ordentlig rap. Forrykende live show og evnen til å sende «rap-møter-rock»-bangers rett inn i hjertene våre – er gode nok grunner til å se Karpe Diem live. Høsten 2015 utfordret de hele det norske samfunnet med låtene «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din», «Hvite Menn som pusher 50» og «Au Pair». Anmelderne kastet 6- er terninger – og låtene er allerede nytt allsangmateriale. Med sin siste låt «Attitudeproblem» har Karpe Diem nok en gang fått omfattende oppmerksomhet på et omdiskutert og problematisk tema.

Utsolgte hus
Karpe Diems klubbturne våren 2016 ble en eneste lang suksessparade med utsolgte hus og en formidabel avslutning med tre utsolgte Sentrum Scene konserter på rad.

Og hva sier kritikerne om Karpe Diems siste, samfunnskritiske låter?

«Teksten? Den er litteratur.»– VG, terningkast 6

«Sjelden har jeg opplevd et mer treffende musikkverk enn dette.» – Dagsavisen, terningkast 6

«Norges viktigste band.» – Adresseavisen, terningkast 6

«Karpe Diem spiller de sterke kortene de har fått utdelt. Enten det er i form av øredøvende rapanthems eller bevisstgjøring av forutinntatthet og fordommer pakket inn i fete poplåter.» – NRK P3, terningkast 5

«Det er liten tvil om at Karpe Diem denne gangen har planer om å levere et minneverdig livsverk.» – Dagbladet, terningkast 5

Karpe Diem live er et triumftog uten like, og selv om sceneoppsettet er iøynefallende i seg selv med gutta i front, Something Sally som omkranser dem, imponerende visuals som kverner i bakgrunnen gjennom alle låtene – er det musikken som har hovedrollen og som er det samlende punktet i konsertene til Karpe Diem. Musikken står i forsetet, alt det andre er bare fine bonuser. Det hele gir en komplett konsertopplevelse

Gjør deg klar til en av Kartfestivalens råeste liveshow noensinne. Herregud hvor vi gleder oss.


Et nettsted fra Arkitektum Web